Av skog är du kommen (1980)

För dikterna i den här boken svarade jag tillsammans med Bengt Berg. Vi hade båda  engagerat oss djupt för miljöfrågorna i vårt eget landskap Värmland. Boken innehåller också en rad fotografier, av Kay Cuthbert och Staffan Jofjell. Skogen och människorna stiger fram, i porträtt av människorna som lever i och av skogen, jämsides med fräcka satirer och mer lyriska texter om skogen och dess liv.
   Många av dikterna kom till inför och användes vid demonstrationer och manifestationer mot det allt råare storskaliga skogsbruket och för en levande skog. De blev genuint illa omtyckta av skogsbolagens och den rådande teknikens företrädare.

”Av skog är du kommen” är en bok som inte huttlar med sin groningsgrund. Att den främst söker sin publik just där är också ganska givet; åtminstone offrar inte parhästarna Berg & Helge två stavelser på en konst som är sitt eget ändamål, eller på den globala kontakten som en litterär gimmick.
   Deras dikt är i Värmland, här och nu. Råkar sedan någon känna sig befryndad och inspirerad i Katarina eller Karesuando, så må det vara hänt. Kanske inte särskilt konstigt heller. Inför skogen och kapitalet är vi ju alla värmlänningar. Eller hur det var. (Gunder Andersson, Aftonbladet)

 

Av skog är du kommen
Norstedts 1980
Slutsåld