Söndagmorgon och det doftar raffinaderi i sovrummet, något växer på
tungan och man hatar Mexiko. Tequila som festverktyg kan få många att
snörpa på munnen, vrida sig i plågor och längta hem. Men tequilaförsäljaren Javier Gonzales hävdar att
det bara är myter, att det beror på vilken tequila man dricker och att
tequila är den bästa drycken i världen. Agavehalten. Agave är kaktusen som tequilan
är gjord av. Halten ska helst vara 100 procent. På exporterad tequila
brukar den vara 80–90 procent och det är inte tillräckligt för en
tequilakännare. Åldern. Det finns tre grupper tequila: Reposada som lagras i tre–fem månader. Añejo som lagras i träfat i ett–tre år. Grandes Reservas som lagras i tre–fem år. Den sistnämnda är den finaste och Reposada den billigaste. Färgen. Ju äldre tequila desto mörkare
färg. Vit tequila känner de flesta till, samt dess effekter. Ju mörkare
drycken är desto godare och gynnsammare för huvudet. Men den är lika
stark, så konsekvenserna av intaget lär bli de samma under kvällen. Tillbehör. Salt och citron användes bara
till dålig tequila (vit och ung). Rätt sätt att dricka en bra tequila
är med ett halvfullt dricksglas. Ursprung. Precis som champagne måste
tequilan härröra från ett särskilt område – den mexikanska regionen
Jalisco – för att få kallas tequila. Agavehalten måste också vara minst
51 procent, men helst 100.